Равда

Равда е село в Югоизточна България, в община Несебър, област Бургас.

Разположено между град Несебър и село Ахелой. Отстои на 28 километра северно от областния център гр. Бургас, с ж.п. гара, международно летище и най-голямото пристанище в страната, на 5 км е от един  от най-луксозните и с най – интензивен нощен живот български курорти – Слънчев бряг и на 3 км от живописния град-музей Несебър.

Равда е отдалечено от главното шосе на 1 км. Около него няма големи градове и заводи. Въздухът е чист, водата е кристално синя, а плажната ивица се подддържа в отлично състояние.

Множеството семейни хотелчета, къщи за гости и квартири за настаняване, множество ресторанти, клубове и кафенета предлагат вкусна храна и охладителни напитки след дългия ден на плажа.

В селото има двама общопрактикуващи лекари, две аптеки.

Хората са отзивчиви и гостоприемни, със силно чувство за общност, което е помагало на развитието на селището през годините  и също така  предразполага гостите към пълноценна почивка.

ТРАНСПОРТ

Постоянен автобусен транспорт, движещ се на интервали от около 30 мин осигурява връзка на Равда с Бургас, Несебър и Слънчев бряг, а от там и до всяка точка на България. Също така има маршрутни таксита, минибуси и таксита. Частен воден транспорт до Бургас и Несебър може да се договори с лодкарите. Равда има свое открито минивлакче, пътуващо с малка скорост до близкия град Несебър и обратно.

Туризъм и развлечения

Селището предлага различни спортни развлечения и плажове с фин пясък, спасители, плажни чадъри и шезлонги. През лятото тук има спортни училища по ветроходство, водни ски, уиндсърфинг, гребане и плуване. Равда е известно като предпочитано място за детски, младежки и студентски отдих. Екологично чистия плаж и чистото селище с прекрасен въздух са важни условия и за спокоен семеен отдих.
Колкото до онези, които търсят силни усещания, в района има няколко аквапарка, които предлагат наистина страхотни забавления – това са Екшън Аквапарк (Слънчев бряг), Воден Рай (Несебър). Също така туристите  се предлатат страхотни разходки с яхта, като предложенията варират от еднодневна разходка до двуседмичен круиз.

[nggallery id=3]