Поморие

Разположение: Град Поморие е разположен на тесен скалист полуостров, на 20 км.от Бургас и на 18 км. от Слънчев бряг.

Курортът е предпочитано място за почивка и рехабилитация, благодарение на уникалната си природа и благоприятния си климат. Средната температура на въздуха и водата през юли е 23,6 градуса.Тракийците са наричали града „свещен”, заради лечебната кал, извлечена от соленото езеро, до което е бил основан града в IV рпр.Хр.

История: Някога тук е било тракийско селище, по-късно колонизирано от гърците. През V век до Хр.тук е била основана колония на митрополията на  Месембрия. Градът е бил наречен Анхиало и едновременно с това бил колония и на Аполония /Созопол/ След освобождението от турско владичество, градчето отново се изправило на крака и вече имало първостепенно значение в Бургаския залив. През 1906 г. в града възникнал пожар, който почти изцяло го е унищожил.Той останал известен като център за производство на сол, отглеждане на плодове и зеленчуци, като град с традиции във винопроизводството и производството на консерви. Днес неговият поминък в голяма степен се определя от туризма, има и калолечебен център. Езерото с лечебната кал е открито още през III-IV векдо Хр., по-късно кръстено от Анна Комнина /византийска писателка/ като „Свещено езеро”. След доказване на уникалните лечебни свойства на калта, през 1902 г.тук е била построена първата калолечебница. Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, радикулит, ревматизъм, ишиас, лумбаго, херния и др.

Забележителности : Между новата и старата част на Поморие е разположен Поморийският мъжки манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец” със запазен каменен релеф на Св. Георги . Той е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България и е забележителен паметник на културата. Построен през 1856 г., но има данни, че на това място е имало параклис още от VII век, който е носел същото име.
Други забележителности са Старите църкви “Преображение Христово” (ХVIII – ХIХ в. с ценен иконостас и икони) и “Успение Богородично” (ХIХ в.), музейна експозиция в дома, където е живял поетът П.К. Яворов и негов паметник при Яворовите скали. Близо до къмпинг “Европа” в местността Кухата могила е открита куполна гробница мавзолей (III-IV в.), изключително интересна с фуниевидната си конструкция.

Спорт и почивка:

Брегът на курорта Поморие и крайбрежното дъно са пясъчни,а дълбочината се увеличава постепенно. Поморийският залив е подходящ за разнообразни видове морски спорт-яхтинг,мореплаване,риболов,гмуркане и т.н. Постепенно се развива и Спа туризмът, което превръща Поморие в балнеологически курорт.

Транспорт: Редовният автобусен транспорт свързва Бургас и Поморие. В тази посока се движат маршрутни и обикновени таксита и мини- автобуси. По договаряне може  да се използва и частен воден транспорт до Бургас или Несебър.

Балнеолечение!Калолечение!Таласотерапия!Аромотерапия!Фитотерапия!

Мекият климат,топлото море и пясъчният плаж, ограден с дюни,създават отлични условия за климато-таласотерапия.Лиманната кал /сулфидна/ се добива от дъното на езерото.Калта се използва под форма на апликации, кални вани. Прилага се широко и така наречения „египетски метод”- калолечение на чист въздух. Минералната вода,която се използва за питейно лечение е слабоминерализирана.

Медицински показания за лечение:

Детска церебрална парализа,заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната и централната нервна система, на кожата, гинекологични заболявания, заболявания на дихателните органи, функционални разстройства на нервната система.

Лечебни процедури:

Широко се използва физиотерапията, фитохидротерапияи фитоаеротерапия, подвоно изпъване на гръбначния стълб, кинезитерапия, масажи, акупунктура, лазаротерапия, диетотерапия. Псамотерапия- пясък с тъмен цвят, в резултат на количеството желязо, което съдържа, много силно се нагрява и задържа топлината. В околностите на курорта има много градини и лозя, плодове и зеленчуци, които се използват за диетотерапия.

[nggallery id=1]