Созопол

Созопол

Основна информация: От давни времена старинният пристанищен град Созопол е любимо място за лятна почивка , както за българските туристи и представителите на българската артистична среда,така и за чуждестранните туристи.

Градът е разположен на малък скален полуостров в южната част на Бургаския залив,на 32 км. от Бургас и на 410 км. от София.

Сега Созопол е популярен морски курорт,известен с пясъчните си плажове,каменните и дървените си къщи от XIX век и романтичното си крайбрежие и пристанище.

История: Това е един от най-древните градове в България, приемник на античния град Аполония, възникнал в 12-11 век до новата ера с  тракийско население. В 7-ми век до н.е., гръцките преселници от Милет основали своя колония, Аполония Понтийска, в чест на най –почитания от тях Бог. Благодарение на доброто си разположение между Черно и Егейско море за търговия, Аполония бързо се превърнала в самостоятелен административен център с изящна архитектура и богата култура. След римското владичество и многобройните нашествия на варварските племена , името на града постепенно изчезнало от страниците на историческата летопис. За него отново се е чуло едва  през 431 година, но вече с името Созополис- „Град на спасението”. В 8-ми век, градът е бил присъединен към новооснованата държава България. Най- силно влияние върху Созопол е оказала епохата на Възраждането. До наши дни са се съхранили  паметници на архитектурата и изкуството. Впечатление правят старинните къщи от дърво и камък,типични за черноморската архитектура от  18-19 век, тесните калдъръмени улички, малките кокетни дворчета, уютните ресторанти в национален стил. Старият град е обявен за музей.

Плажове: В Созопол има 2 плажа : Централния,който е разположен в Старата част на града и плаж „Хармани”- в новата част на града. В околностите, недалеч от града има няколко къмпинга. Най-известните от тях са : „Златна рибка”, ”Градина”, ”Каваците”, ”Смокиня” и са разположени на широки, тихи  и чисти плажове.

Забележителности: Най-интересната част на града –това е старинната му част с дървените къщи, която е обявена за архитектурен  музей под егидата на ЮНЕСКО. Старинните къщи, многобройните национални ресторантчета , църкви от епохата на Националното Възраждане, впечатляващите руини от крепостната стена, покритите с калдъръм улички и панорамната гледка към морето, създават неповторима атмосфера и романтика в града.

Аполония- Това е старото име на Созопол в чест на гръцкия бог- Аполон, покровител на моряците.

В наши дни, всяка година, в града се провежда фестивал на изкуствата „Аполония”, който продължава 10 дена – от 01 до 10 септември.Тогава  пристигат и се събират артисти, музиканти, художници, певци и поети от цялата страна. Фестивалът се провежда в Културния център на Созопол, Археологическия музей, Художествената галерия и амфитеатъра Аполония, където се провеждат театрални постановки, литературно четене, изпълнение на песни и танци, организират се фотоизложби и множество други мероприятия.

Заведения и ресторанти : Най-известните ресторанти в Созопол са :”Вятърната мелница”, който е издържан в традиционно български стил, гръцките таверни „Созопол” и „Атина”, ресторантите „Стена”, ”Нептун”, ”Орфей”, ”Олимп”, ”Дружба”. Всички те предлагат морски деликатеси и традиционно български блюда /месо на скара, ”шопска салата” кисело мляко и т.н./ и напитки/ракия, български вина/

Развлечения:Созопол е известен със своя весел и шумен нощен живот, голямо количество младежи и туристи танцуват и се забавляват в многобройните нощни клубове на града.

Околностите : Южно от Созопол брегът е висок и отсечен, с многобройни скални образувания, заливчета и пещери. На 20 км. от града е устието на река Ропотамо и два резервата.Там преминава миграционния път на птиците- Via Pontica

На 2 км. от старата част на града може да се посети острова „Св.Иван”, който е най-големия остров на българското Черноморие.Тук е построен и манастира на Света Богородица, който по-късно е бил преименуван на Св.Иван Продомос. А под водата около острова се намира впечатляващо природно явление- каменната гора.

[nggallery id=4]