За България

 

Легендата разказва, че когато Господ Бог решил да раздели света между народите, всички народи присъствали  на това, с изключение на българите, които по това време до късно работели на полето. Всичко вече било разпределено, но Бог, оценявайки усърдието им , им подарил  това райско парче земя, този рог на изобилието, намиращ се в сърцето на Балканския полуостров; от тогава и все още  наричана България.
България – това е великолепна  страна, която се отличава  с мек климат, нежно и топло море, просторни пясъчни плажове, щедро слънце, леки крайбрежни бризове, в съчетание с лечебни  минерални    извори, исторически и културни паметници. Крайбрежието  на Черно море е  Най- „сладкото“ място в България.Огромно е разнообразието на плажната ивица в южната част на българското крайбрежие – можете да   изберате между  просторни  златни плажове и уютни заливи, и оживени плажни зони с ширина до  100 метра, осеяни с дюни от блестящ, бял,  фин пясък. За любителите на екзотиката- в  малките южни  градове има  „диви“ плажове, или комбинация от море-река- джунгла.
Намираща се на кръстопът между  европейските  и азиатските  амбиции, както и на  основните пътища, по  които в продължение на векове са преминавали различни народи, България черпи сила и се обогатява от многобройните си извори.

 Седем цивилизации са населявали тези места : траки, славяни и византийци, прабългари, римляни, турци и българи като  всяка от тези цивилизации  е оставила своя дълбок отпечатък.

България със своята площ от 11  0911кв. км. е една от по-малките страни в Европа, но въпреки това предлага  на своите гости голямо разнообразие от природния  си релеф, а също така им предлага лесно достъпни туристически обекти.

Често се говори за българска Ривиера, а дори и за  българска Флорида, когато се налага да се характеризира Бургаското крайбрежие, Рила и Средна гора се сравняват  по  красотата и величие с Алпите, наричат  склоновете на  „Мадара“  българската Троя.

Каквото и да е било,за каквото и да става дума : за обширните плажове, за девствените пейзажи или за безценните  исторически находки с три хилядна  давност, така  или иначе не следва да се правят сравнения. Те само биха нарушили самобитността  и уникалността на България.

  

На гостите на  България  се пада честта бавно,  ден след ден, с усмивка на  лице или сериозно, да достигнат това разнообразие,което притежава тази страна, което безспорно я извежда на преден план измежду всички страни на Балканския полуостров. Що се отнася за българския народ, то това е обикновен,сериозен и изстрадал народ. Това са  трудолюбиви хора, които не са изменили на традиционното си  гостоприемство. Българинът  винаги ще окаже помощ и ще направи услуга услуга,  ще помогне на чужденец, дори и  привидно  да кима неодобрително  с  глава,тъй като българското кимване с глава на  „не” ,всъщност означава „да” /знак на съгласие/.

България е  плодородна земя, чиито  сочни плодове и богата реколта са много търсени на европейския пазар.

Тук е и Долината на розите – красиво кътче, което със своите ярки и излъчващи топлина цветове е  очаровало  не  един художник,  това е родината на Дионисий, земя на слънце и радост, по чиито склонове обилно зрее вино, това е родината на Орфей, а също така и на тези, които са устремили своя взор към бъдещето.

България не би могла да разочарова нито един,  уморен от ежедневието и рутината човек, който се опитва да намери тишина и спокойствие поне за малко.